Sigur nu ştiaţi asta despre vacă şi laptele ei!

Ei bine, dragilor, multe s-au spus despre lapte, iar cei ce nu ştiu gustul laptelui adevărat ori sunt speriaţi că vaca s-ar putea să nu fie sănătoasă şi atunci preferă laptele industrial, superpasteurizat, nici nu vor afla vreodată.

Cu toţii ştim că prelucrarea termică distruge nutrienţii şi nu mai insist, că nu obişnuiesc să insult inteligenţa nimănui. Dacă vreţi lapte bun şi curat la Cluj, musai trebui să veniţi la   Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde pentru 4 lei veţi duce acasă un litru de lapte cu 4% grăsime, ambalat în pet de primă şi unică folosinţă, de care nu trebuie să vă temeţi.

Ceea ce pun pariu că nu ştiaţi este că vaca, da făbricuţa de lapte, despre care toţi spunem că este ierbivoră, în realitate este semicarnivoră. Asta dacă acceptăm că bacteriile, care fac parte din regnul animal nu sunt vegetale.

În procesul de digestie al vacii intervin nişte simbionţi ruminali, care sunt bacterii. Proteina din lapte este dată de numărul de simbionţi ruminali care mor, sunt digeraţi odată cu hrana şi asimilaţi. Îi regăsim în lapte şi în funcţie de numărul lor, dau sănătate vacii şi calitate laptelui.

Când se schimbă modul de alimentaţie, se schimbă şi simbionţii,se distrug şi reapar mai greu,  pentru că trebuie să se adapteze noilor condiţii, aşadar cheia unui lapte bogat în proteine este furajul unic,  cantitatea şi calitatea constantă de simbionţi, iar nu furajele complicate.

Lapte cu capsuna

Acum aţi înţeles de ce e bun laptele de casă şi de la fermele tradiţionale? Pentru că respectă ritmul natural, iar schimbările în alimentaţia animalelor se produc treptat, odată cu anotimpul. Când o fermă mare este presată de nevoia de profit, animalele sunt suprafurajate, se asigură furajul unic, dar apar şi boli, că deh, nu sunt uzine de producţie. E ca şi cum într-un Trabant ai pune cherosen. Poţi să-l adaptezi cât vrei, tot va ceda. Pur şi simplu, creierul lor nu se adaptează, de acolo boala vacii nebune.

Le cer iertare celor care vor fi dezamăgiţi la gândul că vaca nu e ierbivor 100%, dar fără bacterii n-ar fi posibil niciun proces de digestie. Asta nu înseamnă să nu mai bem lapte. Eu sunt fan lapte şi brânzeturi şi pot să vă spun cu mâna pe inimă că mulţi ar dori rezultate la analize ca ale mele. Dacă sunteţi curioşi de ele, daţi un semn!

 

Lasă un comentariu