Divinul orez sau agricultura din Rai

Pentru că multe reţete şi diete conţin orez, m-am gândit să călătorim împreună înspre răsărit, pe urmele acestei minunate cereale.

Orezul este de departe cel mai versatil dintre roadele pământului. În statul Indian Kerala este cultivat la 3 metri sub nivelul mării, iar în Nepal şi Bhutan la 2750 metri altitudine.

Ştiu că vă plac poveştile, aşa că înainte de orice, hai să depănăm!

Se spune că în estica Japonie Zeiţei Soarelui, dar şi a Universului Amaterasu-ōmikami(  care înseamnă Cea care străluceşte în Rai în religia Shinto şi din  care se crede că descend împăraţii Japoniei), i-au fost oferite boabe de orez de către o lebădă ce zbura în Rai. Vedeţi, nici în Rai nu se poate fără agricultură!

Zeiţa le-a semănat, acestea au încolţit, au îmbobocit şi au făcut spic. A cules prima recoltă, i-a dat-o prinţului Ninigi, al cărei bunică era şi l-a trimis cu orezul în Ţinutul Celor Opt Mari Insule, adică în Japonia.

O altă legendă, mai emoţionantă există în Filipine. Era o tânără pe numele ei Agmay care stătea pe un munte, legănându-şi tristă picioarele într-o zi de primăvară. Toţi embrii familiei fuseseră făcuţi sclavi de un stăpân crud, care îi muncea ca pe nişte animale. Mama îi murise, nesuportând efortul inuman, iar tatăl nu ştia cum va supravieţui. Cu ochii înlăcrimaţi a zărit un snop auriu în josul râului. A văzut nişte spice galbene, pe care le-a îngropat în noroiul de pe malul râului. Ele au încolţit, au crescut şi au făcut alte spice pline de boabe, pe  care ea şi tatăl ei le-au semănat mai departe şi în câţiva ani şi-au umplut coliba de orez. L-au vândut şi aşa tatăl şi-a plătit datoriile,  devenind un om liber.

A treia poveste spune că în statul indian Arunachal Pradesh, în satul Along, o femeie din trib este considerată a fi primul cultivator de orez, iar chipul ei este pictat în templul de acolo. Cu toate acestea, conform unei legende Thai, Zeul Vishnu i-a cerut Zeului Ploii Indra să-i înveţe pe oameni cum să cultive orezul.

Lasă un comentariu